Vijgenchutney

Vijgenchutney

Later deze week organiseer ik voor een paar vrienden een etentje door verschillende hapjes op tafel te zetten. Hierbij wil ik ook een kaasplank maken, mijn idee was eerst om er zelfgebakken vijgenbrood erbij te doen. Maar manlief zei dat hij er niet zo’n fan van was. En mannen moet je ook tevreden houden, dus heb ik een vijgenchutney gemaakt.

Ingrediënten voor 300 gram (ongeveer 1 grote jampot)

Scheut olijfolie

2 sjalotjes

2 cm verse gember geraspt

65 gram bruine basterdsuiker

60 ml azijn

1 citroen (sap en schil)

50 gram rozijnen

1 tl mosterdzaad

1 kaneelstokje

1 laurierblaadje

2 hele kruidnagels

Snuf zout

250 gram gedroogde vijgen

Recept

Wel de gedroogde vijgen een paar uur van te voren in koud water. Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan, schil en snijd de sjalotjes in kleine stukjes. Bak de sjalotjes totdat ze glazig zijn. Voeg daarna alle ingrediënten toe behalve de vijgen. Laat dit ongeveer 20 minuten, met de deksel op de pan, pruttelen.

Haal de vijgen uit het water en snijd de kroontjes eraf. Snijd de vijgen in kleine stukjes. Voeg de vijgen aan het mengsel toe, en laat nog een keer zo’n 10 minuten pruttelen, met de deksel op de pan. Haal hierna de deksel eraf en laat nog zo’n 10 minuten koken en roer af en toe. Doe er wat water bij mocht de consistentie te dik zijn. Het mengsel moet ongeveer de dikte hebben van jam. Haal van het vuur en haal het kaneelstokje, laurierblaadje en de kruidnagels eruit en vul de jampot en zet in de koelkast.

vijgenchutney

Deze chutney is lekker bij een kaasplankje of op een geroosterd broodje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*