Courgette-paprikapannenkoekjes

Courgette-paprikapannenkoekjes

Deze pannenkoekjes zijn te danken aan de creatieve geest van Jolijn, voor zover ze die creativiteit niet stiekem van internet geplukt heeft. Hoe dan ook, vanaf nu kan iedereen het van internet plukken want ik zet het er zelf op. Ik geef er ook nog eens mijn eigen draai aan in de vorm van een paprika, dus van plagiaat kan niemand me beschuldigen. De eerste keer dat ik ze at voelde als een grote openbaring, nooit gedacht dat pannenkoekjes zo lekker konden zijn. Hou je vast want hier volgt het recept!

Ingrediënten voor ongeveer 8 kleine pannenkoekjes

1 courgette, geraspt en uitgelekt

1 rode paprika, geraspt

1 el geraspte gember

1 sjalotje fijngehakt

1 el gerookte paprikapoeder

1 el knoflookpoeder

zout en peper

2 eieren

100 gram (tarwe)bloem

1 el zonnebloemolie

 

Voor de dipsaus:

2 el (japanse zoute) sojasaus

1 el sambal

Recept

Rasp de courgette. Hoe fijner, hoe zachter de structuur van de pannenkoekjes is. Laat de courgette goed uitlekken in een vergiet, strooi er van tevoren wat zout overheen zodat het vocht eruit trekt. Meng de uitgelekte courgette vervolgens met de geraspte paprika, gember en het sjalotje. Voeg paprikapoeder en knoflookpoeder toe. Op dit punt valt nog wel wat te experimenteren, je kan bijvoorbeeld ook Italiaanse kruiden gebruiken, laos en kurkuma toevoegen of wat verse fijngehakte knoflook. Ik zou zeggen: doe lekker waar je zin in hebt, maar voeg in ieder geval peper en zout toe want daar kom je niet onderuit. Meng het gehele mengsel vervolgens met de eieren en de bloem. Belangrijk is dat het mengsel niet te nat is anders vallen de pannenkoekjes uit elkaar waar je bij staat. Voeg de bloem dus rustig toe totdat er een redelijk stevig mengsel ontstaat. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan (middelhoog vuur) en bak de pannenkoekjes, zo’n drie per keer, goudbruin. Een volle lepel van het mengsel is genoeg voor één pannenkoekje, tenzij je ze groter wil wat uiteraard ook is toegestaan. Ik vind ze onversmadelijk in combinatie met een dipsausje van sojasaus en sambal. Ik ben zelf groot voorstander van een flinke hoeveelheid sambal, maar wederom is eenieder (tot op zekere hoogte…) vrij om dit aan te passen naar smaak. Mocht je helemaal los willen gaan dan kun je ook nog een vers teentje knoflook fijnhakken en die door het sausje mengen. Dippen/smullen maar!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*