Focaccia met rozemarijn en zeezout

Focaccia met rozemarijn en zeezout

Focaccia is een Italiaans plat brood, het deeg is te vergelijken met een pizzabodem, maar alleen dikker. De basis voor het deeg wat ik maakte bestaat uit; olijfolie, gist, water en zout.Het brood is lekker als bijgerecht bij maaltijden of het kan zo gegeten worden met een beetje boter.

Ingrediënten voor 1 brood

500 gram bloem

2 eetlepels olijfolie

2 tl zout

350 ml lauw water

1 zakje gedroogde gist (7 gram)

Topping

Olijfolie

2 tl grove zeezout

2 takjes verse rozemarijn

Recept

Doe de bloem, olijfolie en het zout in een kom. Doe de gist eerst bij het warme water. Hierdoor wordt de werking geactiveerd. Doe het water bij de bloem en kneed het deeg tot een samenhangend geheel. Ik maak gebruik van een keukenmachine met deeghaken. Natuurlijk kun je het deeg ook met de hand kneden, je bent dan ongeveer 15 minuten bezig.

Maak een bal van je deeg, leg deze in een licht besmeerde kom met olijfolie, en leg er een schone theedoek overheen. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen. Na het uur sla je de lucht uit het deeg en laat je het deeg weer een uur rijzen. Verwarm de oven voor op 230 graden. Haal een (koude) bakplaat uit de oven en leg een bakpapiertje erop. Haal het deeg uit de kom en rol uit tot een plat brood. Leg de theedoek eroverheen en laat weer 20 minuten rusten.

Als het deeg gerezen is, prik je met je vinger diepe kuilen in de bovenkant van het deeg. Verdeel het zout over het deeg, ris de blaadjes van de rozemarijn. Kneus ze iets in een vijzel en verdeel over het deeg. Besprenkel het deeg met olijfolie en zet in de oven. Bak het deeg in ongeveer 15 minuten gaar. Het deeg is gaar als de bovenkant gebruind is, en als je op het deeg klopt klinkt het hol. Serveer lauw-warm of koud.

Evelien

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*