Pitabroodje met zelfgemaakte falafel

Pitabroodje met zelfgemaakte falafel

Twee weken geleden ben ik bevallen van een zoon, hierdoor is  de blog een beetje bij ingeschoten. Dus excuus voor de late update. Dit recept heb ik, voordat zoonlief werd geboren, nog gemaakt. Het is een recept waar je wat tijd voor moet uitrekken namelijk. Ideaal voor in het weekend bijvoorbeeld.

Ingrediënten pitabroodjes 6 stuks

250 gram bloem

1 tl gedroogde gist

160 ml lauwwarm water

1 tl zout

1 tl olijfolie

Recept

Los de gist op in het lauwwarme water in een ruime kom. Voeg de bloem, het zout en olijfolie toe. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten, op een met bloem bestoven werkblad, tot een stevig deeg. Vet de kom lichtjes in met olijfolie, vorm van het deeg een bol en leg hem in de kom. Dek af met vershoudfolie en laat anderhalf uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet in volume verdubbeld zijn.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad, en verdeel het deeg in 6 bolletjes. Rol ieder bolletje uit tot platte ronde schijven.

Verhit een gietijzeren braadpan. Vet hem lichtjes in met olijfolie, bak de pita aan iedere kant zo’n 1-2 minuten totdat deze bruin is. Bewaar de gebakken pita’s in een theedoek.

 

Ingrediënten falafelballetjes 12 stuks

1 pot kikkererwten (400 gram uitgelekt)

1 ei

1 el bloem

1 ui fijngesneden

1 teen knoflook

1 tl komijnpoeder

1 tl korianderpoeder

Sap van een halve citroen

Handjevol selderij (verse kruiden)

Olijfolie

Recept

Voeg alle ingredienten toe in een keukenmachine, laat hem draaien totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Mocht het mengsel te droog zijn voeg er wat olijfolie aan toe. Mocht het mengsel te nat zijn, voeg er wat bloem aan toe, en laat het nog een keer goed draaien totdat het opgenomen is.

Maak er nu balletjes van met je handen en maak ze platter, verhit een koekenpan op middelhoog vuur met wat olijfolie. Bak de balletjes bruin aan iedere kant.

Ingrediënten 1 kommetje yoghurtsaus

Halve komkommer geschild, zonder zaadlijsten

4 el Griekse yoghurt

Handjevol selderij (verse kruiden)

1 teen knoflook uitgeperst

Peper en zout

Olijfolie

Recept

Schil de komkommer, verwijder de zaadlijst met een lepel. Rasp de komkommer, doe de komkommer in een vergiet, strooi er wat zout overheen en laat uitlekken. Meng de ingrediënten bij elkaar in een kom. Besprenkel het mengsel met wat olijfolie en klaar is de yoghurtsaus.

Beleg de pita met de falafel, en voeg er wat groente aan toe die je lekker vindt. Voeg er wat yoghurtsaus aan toe en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*