Pompoen-worteltaart van Ottolenghi

Pompoen-worteltaart van Ottolenghi

Ik had van Tessa een keer het kookboek van Ottolenghi gekregen. En vandaag was het weer eens tijd om uit een kookboek te koken. Voor dit recept heb ik een oranje hokkaido (kleine ronde pompoen) gebruikt in plaats van een flessenpompoen. De oranje pompoen hoef je niet te schillen en een flessenpompoen wel voordat je hem verder bereidt. Wel even de zaadlijsten en de draden verwijderen met behulp van een lepel voordat je deze in stukjes kan snijden. Om het jezelf nog makkelijker te maken, verkoopt de supermarkt ook wel eens kant-en-klare pompoenstukjes uit het koelvak. In het recept van Ottolenghi wordt geitenkaas gebruikt, ik heb hiervoor feta gebruikt om de doodsimpele reden, omdat de feta op moest. De taart smaakt wel redelijk zoet, als je dit niet gewend voor een hartige taart, dan kun je de suiker weglaten uit de wortelrelish. In plaats van het deeg zelf te maken, heb ik gekozen voor kant-en-klare bladerdeeg.

Ingrediënten voor een springvorm van 23 cm

30 gr gesmolten boter

8 plakjes hartige taart deeg

1 kleine pompoen in blokjes

1 tl mosterdzaad

300 gram geraspte wortel

35 gr suiker

2 el witte wijn azijn

50 ml sinaasappelsap

1 eidooier + 1 ei

150 ml slagroom

20 gr geknipte bieslook

40 gr geraspte parmezaan

200 gram feta

Peper en Zout

Olijfolie

Recept

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Vet een springvorm in met de gesmolten boter. Bekleed de springvorm met het bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier in de springvorm en leg er blindbakvulling op, dit kan met bijvoorbeeld rijst, gedroogde peulvruchten of met bakknikkers. Zet het deeg voor zo’n 10 minuten in de oven. Laat afkoelen en haal de blindbakvulling eruit.

Maak ondertussen de pompoen schoon, schraap de pitten en de draden met behulp van een lepel eruit en snijd de pompoen in blokjes. Verdeel de pompoen over een ovenschaal, besprenkel de pompoen met olijfolie en voeg peper en zout toe. Bak de pompoen in ongeveer 20 minuten gaar in de oven, laat daarna afkoelen.

Voor de wortelrelish verhit je wat olijfolie in een koekenpan, voeg nu het mosterdzaad toe, wacht totdat het zaad openspringt. Doe de geraspte wortel erbij en laat voor zo’n 10 minuten smoren. Voeg de suiker, de witte wijnazijn en het sinaasappelsap bij de wortel en laat het geheel gedurende 20 minuten zachtjes inkoken. Het is klaar als alle vloeistof verdampt is.

Klop de eidooier, het ei en de room tot zachte pieken. Klop de bieslook, de parmezaan en wat zout en peper erdoor.

Verdeel de wortelrelish over de bodem van de taart, verdeel hierover de geroosterde pompoenblokjes. Verkruimel de feta over de pompoen en giet het roommengsel over de taart. Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*