Salade met radijsjes en knapperige varkensoren

Salade met radijsjes en knapperige varkensoren

IMG_1081

Het heeft me een paar pogingen gekost maar uiteindelijk is het gelukt om deze jongens knapperig te krijgen. Ik had bij de toko ingevroren varkensoren gehaald maar die bleken gezouten te zijn waardoor de boel een beetje de mist in ging. Varkensoren bestaan voornamelijk uit vel en kraakbeen en het kwam er op neer dat het kraakbeen hard bleef en het vel als slappe derrie eromheen hing. Dat durf ik zelfs niemand voor te schotelen.  Gelukkig had ik op een gegeven moment door dat ik verse oren nodig had. Die kon ik gewoon bij de scharrelslager bestellen en die kostten ook nog eens bijna niks. Hartstikke blij dat het uiteindelijk allemaal toch gelukt is, bij deze het recept!

Ingrediënten

Voor de bouillon

4 verse (!) varkensoren (bestel ze bij de slager)

2 anijssterren

1 kaneelstokje

3 el rijstwijnazijn

2 el sojasaus

1 el suiker

Arachideolie (om in te frituren)

Maizena

De salade

Radijsjes, in plakjes gesneden

Sesamzaadjes (geroosterd)

Koriander

Ingemaakte gember

Wortels fijngesneden

komkommer fijngesneden

1 bosuitje in ringetjes

kiemgroenten van radijsjes en prei (of andere kiemgroenten als je die niet kan vinden)

Dressing

2 el vissaus

1 el suiker

2 el limoensap

2 el rijstazijn

zout

chilipepertje fijngesneden

Recept

Om te beginnen moeten de oren schoongemaakt worden. Het gat van het oor waar het meeste haar zit heb ik eraf gesneden, omdat dat er gewoon niet smakelijk uitzag. Scheer vervolgens met een (wegwerp?!)scheermesje de kleine haartjes op het oor zelf eraf. Kook de oren een paar minuutjes op hoog vuur om de viezigheid eraf te krijgen. Breng de bouillon aan de kook en laat de oren ongeveer 2 uur sudderen tot ze zacht zijn. Het kraakbeen zal altijd een beetje stug blijven, zolang het vel eromheen maar zacht is. Laat ze afkoelen , snij ze in reepjes en bestuif met maizena en een klein beetje zout. Verhit de arachideolie in een stevige pan of frituurpan. Ik gebruik arachideolie omdat die heel heet kan worden zonder te roken, maar je kan eventueel ook zonnebloemolie gebruiken. Frituur de reepjes tot ze lekker krokant zijn en besprenkel eventueel nog met een beetje zout.

Voor de salade kun je gewoon alle ingrediënten combineren. De dressing is wel een kwestie van proeven, zodat je een goeie balans vindt tussen zoet, zuur en zout. Chilipepertje kun je ook naar keuze met of zonder pitjes toevoegen. Maar met is lekkerder. Serveer de reepjes varkensoor in de salade of eet ze los als snack. Of allebei, zoals wij hebben gedaan.

IMG_1086

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*