Gnocchi basisrecept

Gnocchi basisrecept

Meestal koop ik verpakte gnocchi (njokkie) uit de supermarkt. Nu had ik nog een kilo aardappelen liggen die op moesten. Dus ging ik aan de slag om zelf gnocchi te maken. Gnocchi is een aardappelpasta gemaakt van gestampte aardappelen en bloem. Hiervan maak je kleine bolletjes en deze kook je in heet water.

Ingrediënten

1 kilo kruimige aardappelen

200-400 gram bloem per kilo aardappelen

Zout

Recept

Laat de aardappelen in de schil en was ze onder de koude kraan, zet de aardappelen met water op het vuur, en kook ze gaar in 20 minuten. Als de aardappelen gaar zijn, giet je deze af en laat de aardappelen in de pan met deksel nog 5 minuten staan. Haal daarna de schil van de warme aardappelen af en stamp deze fijn met een beetje zout. Pureer de aardappelen niet met een staafmixer want dan wordt het behangplaksel. Laat de puree in de pan afkoelen. Roer de bloem door de aardappelen en stort dit op het schone aanrecht. Kneed met je handen de bloem goed door de puree. Het moet een soepel en stevig deeg worden en een klein beetje plakkerig. Verdeel het deeg in gelijke stukken, en rol ieder deel uit tot een worst. Snijd het deeg met een mes in stukjes van zo’n 2 cm breed en 1 cm dik. Druk met een vork aan een kant in, hierdoor blijft de saus beter aan de gnocchi hangen. Bestuif de stukjes met bloem, zodat deze niet aan elkaar blijven plakken.

Kook een grote pan met water en gooi er kleine hoeveelheden gnocchi in. Als deze naar boven komen drijven zijn ze klaar. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Haal ze er met een schuimspaan eruit. Herhaal dit totdat alle gnocchi is gekookt en serveer met een bijpassende saus. Het is ook lekker om de gnocchi na het koken even kort aan te bakken. Hierdoor worden ze knapperig.

Teveel gemaakt gnocchi kan je makkelijk invriezen, voordat je ze gaat koken vries je de gnocchi in. Omte voorkomen dat ze tegen elkaar gaan plakken, leg je ze eerst los van elkaar op een bord. Na een uurtje zijn ze voldoende bevroren om ze gezamelijk in een zak te doen zonder het risico dat alles aan elkaar gaat plakken. De gnocchi 3 uur voor de tijd uit de vriezer halen en los van elkaar laten ontdooien, vervolgens kun je ze koken zoals de verse gnocchi.

Gnocchi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*