Kruidige koekjes met witte chocoladeglazuur

Kruidige koekjes met witte chocoladeglazuur

Ik las de foodies van december door en zag dit recept van Donna Hay voorbij komen. Alhoewel ik meer van de taarten bakken ben leek het mij een keer leuk om toch voor de koekjes te gaan. In het recept wordt piment vermeld, maar ik had dit kruid niet in mijn keukenkastje staan, dus heb het recept een beetje veranderd. Ook gebruikt Donna een suikerglazuur over de koekjes, maar heb hiervoor een witte chocoladeglazuur gebruikt. En dit pakte gelukkig zeer goed uit.

In het recept staat ook dat er twee vanillestokjes in de oven gedroogd moeten worden en deze vermalen in een foodprocessor. Ik gebruik altijd hele mooie vanillestokjes, vond het zonde om ze zo te drogen in de oven, dus heb het merg eruit geschraapt en door het beslag gedaan. En maar goed ook, ik had geen foodprocessor bij de hand dacht ze kapot te kunnen slaan met een wijnfles (ik was op vakantie en had mijn keukengerei niet mee), maar het werd versplinterd (de vanille dus) en geen poeder. Dus heb de vanillepoeder achterwege gelaten.

 

Ingrediënten

125 gram ongezouten roomboter

135 gram lichtbruine basterdsuiker

1 ei

90 gram honing

1 tl vanille-extract

335 gram bloem gezeefd

1/4 tl baking soda gezeefd

1/2 tl kaneel

1 tl kardemompoeder

1/4 tl kruidnagelpoeder

1 1/2 tl gemberpoeder

1 vanillestokje merg

Witte chocoladeglazuur

150 gram witte chocolade

6 el slagroom

25 gram boter

Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de boter en de suiker met een mixer 5 minuten op de hoogste stand. Voeg het ei, de honing en het vanille-extract toe en klop tot een gladde massa. Voeg de bloem, de baking soda de kruiden en het merg van het vanillestokje toe en klop tot een samenhangend deeg. Zet het beslag 30 minuten in de koelkast.

Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Rol balletjes van zo’n 1 eetlepel en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat, ze lopen uit in de oven. Zet 15 minuten in de oven of tot de koekjes goudbruin zijn. Laat volledig afkoelen op de bakplaten.

Smelt de chocolade au bain marie, neem de pan van het vuur. Voeg de boter en de slagroom toe en roer tot een glad mengsel. Laat het mengsel op kamertemperatuur komen en bestrijk doe koekjes ermee. Het glazuur wordt niet helemaal hard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*