Tarte tatin van appel met custard

Tarte tatin van appel met custard

Tarte tatin oftewel omgekeerde taart, deze kan je bijvoorbeeld maken met peren, witlof of appels (en zo heb je nog vele mogelijkheden voor een tarte tatin). Op internet heb ik verschillende sites afgespeurd naar een lekker recept voor tarte tatin. Op vrijwel iedere website wordt bladerdeeg gebruikt, lekker makkelijk, maar veels te vettig in combinatie met de karamel. Dus ik heb mijn dikke roze Patisserie! van Christophe Felder op nageslagen, en kwam op de deegsoort pâte sucrée. Het deeg heb ik een paar dagen van tevoren gemaakt en in de koelkast gelegd tot ik het wilde gebruiken. Haal het deeg, voordat je het gebruikt, zo’n 30 minuten uit de koelkast. Het deeg is dan beter uit te rollen. Maak de tarte tatin in een ronde taartvorm, gebruik er geen springvorm voor.

Ingrediënten taartvorm 24 cm

250 gram bloem

125 gram koude ongezouten roomboter in blokjes

2 el suiker

1 ei

snufje zout

Karamel

100 ml water

200 gram suiker

100 ml slagroom

50 gram ongezouten roomboter

5 appels

Recept

Meng de bloem, de boter, de suiker, het ei en een snufje zout  in een mengkom. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Mocht je het deeg gelijk willen gebruiken leg hem dan eerst 30 minuten in de koelkast. Schil de appels en snijd in partjes (in het orginele recept worden de appels gehalveerd, maar ik vind partjes wat makkelijker).

Voor de karamel gebruik je een pan met dikke bodem. Doe water en suiker in de pan en breng aan de kook. Laat het geheel karameliseren, het geheel begint bruin te kleuren, dit kan een tijdje duren, maar roer niet in de pan! Mocht de karamel gaan kleuren, beweeg de pan even zodat het geheel bruin kleurt. Mocht het mengsel goudkleurig worden dan is het tijd om nog heel eventjes door te kleuren, neem daarna de pan van het vuur en voeg de slagroom en de boter toe. Zet de pan weer terug op het vuur en doe de partjes appel erbij, hierdoor wordt de appel wat zachter, laat de appel ongeveer 5 minuten karameliseren.

Rol het deeg uit, dit deed ik tussen twee bakpapiervellen, tot zo’n 4 cm dikte. Mocht je een tarte tatin vorm hebben dan kan je de deeg zo over de appels draperen en in de oven zetten, helaas heb ik zelf nog geen tarte tartin vorm. Maar anders schenk je eerst wat karamel in de vorm, doe daarna de appels erop en drapeer vervolgens het deeg over de appels heen en stop de randen tussen de appels en de rand van de vorm. Eventueel kan je overgebleven deeg erf snijden en weer in de koelkast leggen voor een andere taart.

Bak de taart gedurende 20-25 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven wanneer het deeg gaar is. Laat de taart iets afkoelen en stort de taart voorzichtig op een bord. Tarte tatin is lekker met een bolletje ijs of met custard.

Ingrediënten custard

1 vanillestokje

500 ml volle melk

150 g suiker

4 eidooiers

2 el bloem

Recept

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk terug in de pan. Roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*