Trifle met custard, advocaat en meringue

Trifle met custard, advocaat en meringue

Voor de kerst werd mij gevraagd om een toetje te maken voor 30 personen, voor ik er erg in had zei ik vol enthousiasme ja erop, en bedacht me later dat het niet al te handig was, omdat ik de maandag voor kerst nog moest werken. Ik had niet al te veel zin om maandagavond alsnog in de stress te schieten, mocht het niet lukken. Het moest een toetje zijn die ik een paar dagen van tevoren kon maken.

Op pinterest kwam ik een trifle tegen met custard en advocaat. Bij dit recept stond een bereidingstijd van zo’n half uur, dit komt omdat alles kant-en-klaar van de supermarkt komt. Ik ben van mening dat als je het zelf kan maken, het dan nog lekkerder smaakt. En ik had heel het weekend de tijd, dus heb manlief de boodschappen laten doen en ik heb lekker staan koken. Toegegeven heb ik niet alles zelfgemaakt, mijn meringues waren nog zacht, terwijl ze zo’n vier uur in de oven hebben staan te drogen, de meringues komen dus van de supermarkt. Maar alsnog kreeg ik complimenten over de smaak en werden de kommen tot op de bodem uitgelikt.

Ik heb de maten voor het maken van dit toetje terug gerekend voor 8 porties. Ik heb de trifle gepresenteerd in glazen beslagkommen en mochten er kinderen mee-eten dan kan je de advocaat natuurlijk achterwege laten. Ik heb de recepten een voor een uitgelegd, leest wat makkelijker weg en is makkelijk op te zoeken.

 

Ingrediënten voor 8 porties

 

Biscuitdeeg taartvorm 24 cm

250 gram eieren (1 medium ei weegt ongeveer 50 gram) op kamertemperatuur

150 gram suiker

1 zakje vanillesuiker

110 gram bloem

35 gram maizena

1 tl bakpoeder

 

Recept

Verwarm de oven op 160  graden, bekleed een bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten van de taartvorm in. Mix de eieren 1 minuut op middelhoge stand met de mixer, voeg hierbij de suiker en de vanillesuiker tot het beslag schuimig en luchtig is, dit duurt ongeveer 10 minuten. Zeef de bloem, bakpoeder en maizena een paar keer door elkaar, er mogen geen klontjes in het meel voorkomen, spatel dit voorzichtig door het eimengsel, zorg dat je goed de bodem meepakt, hier kan nog wat bloem achterblijven. Het is belangrijk dat je de lucht niet eruit slaat, het moet een luchtige cake worden. Stort het beslag in een taartvorm, en zet in het midden van de voorverwarmde oven voor ongeveer een half uur. De cake is klaar als het goudbruin kleurt, en als je met je vinger op het midden drukt, moet de cake terugveren. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. De cake kan je een paar dagen van te voren maken, ik heb hem in de taartvorm laten zitten en een aluminiumfolie erover gedaan tot gebruik.

 

Ingrediënten custardvla 1,5 liter

 1 vanille peul

900 ml volle melk

180 gram witte basterdsuiker

3 zakjes vanillesuiker

21 gram maizena

Snufje zout

10 eidooiers

100 ml slagroom

 

Benodigdheden

Kookthermometer

 

Recept

Schenk de melk in een pannetje. Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden, schraap het merg van de peul eruit en los het op in de melk. Breng de melk en de vanillepeul zachtjes aan de kook, en haal de pan van het vuur. Laat de vanille een uur trekken in de melk.

Klop de slagroom en de eidooiers los in een beslagkom. Verwarm op een medium uur de melk en de vanille opnieuw, los de maizena, in een apart kommetje, op met een beetje melk. Roer met een klein lepeltje tot er geen klontjes meer zijn. Klop door de melk de basterdsuiker, vanillesuiker, en zout, en voeg de opgeloste maizena eraan toe. Klop het geheel goed door. Doe de kookthermometer in het melkmengsel en roer door tot het 62 graden aangeeft, de temperatuur mag niet te hoog worden, omdat het eigeel anders kan stollen en dan heb je roerei met melk.

Voeg een beetje warme melk aan de eidooiers toe en klop het goed door, herhaal dit proces zo’n 3 a 4 keer. Voeg nu het eimengsel bij de rest van de melk. Breng het mengsel langzaam aan de kook. Blijf roeren. Als de custard dikker wordt mag het gas uit. Ik heb de afgekoelde custard bewaard in weckpot, er kwam wel een vel over de custard, maar die heb ik er weer goed doorheen geroerd voor het opdienen.

 

Advocaat 500 ml

4 eidooiers

1 vanillepeul

150 ml brandewijn

200 gram suiker

 

Benodigdheden

Kookthermometer

 

Recept

Advocaat wordt au bain marie gemaakt. Vul een pan voor ongeveer de helft met water en breng aan de kook, draai het vuur zachter. Klop in een hittebestendige kom de eidooiers, suiker en het merg van de vanillepeul tot een glad en romig mengsel.

Plaats de kom boven de pan, zorg dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Hang een kookthermometer in de kom. Roer met een garde langzaam de brandewijn door het eimengsel. Laat even doorwarmen zodat de advocaat dikker wordt. Het mengsel mag niet boven de 85 graden komen, omdat het kan schiften.

Neem zodra de massa dik genoeg is, de kom uit het warme waterbad en zet hem in een bak met koud water. Blijf nu met de garde kloppen, zodat de advocaat niet kan schiften. Laat de advocaat nog verder afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.

 

Bramencompote

450 gram bramen uit de diepvries

2 el suiker

1 kaneelstokje

2 tl kaneel

50 ml water

7 gram maizena opgelost in water

 

Recept

Verwarm het fruit, de suiker, het kaneel en het kaneelstokje in een pan. Roer voor 5 minuutjes. Als het fruit ontdooid is en zacht geworden is, maar niet tot pap gekookt, voeg de maizena toe en roer tot het fruit een jamachtige dikte heeft. Laat het kaneelstokje erin tot gebruik.

 

Opbouwen trifle

200 ml slagroom

2 tl koekkruiden

Gehakte hazelnoten

4 meringues verkruimeld

 

Meng door de custard de advocaat en zet even opzij. Klop de slagroom op en voeg de koekkruiden toe. Bedek de bodem van de schaal met biscuitdeeg, je laat waarschijnlijk wat biscuitdeeg over. Verdeel de custardvla over de bodem, verdeel over de custard de bramenmengsel. Doe bovenop de bramen de slagroom en maak af met gehakte hazelnoten en verkruimelde meringue.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*