Sardientjes van de barbecue

Sardientjes van de barbecue

Sardientjes! 1,5 kilo maar liefst, daar verblijde Evelien me mee toen we gingen barbecuen. 1,5 kilo = een heleboel sardientjes. Hoe ga je die te lijf? Als je het eenmaal doorhebt, is het prima te doen en ben je er zo doorheen!

Ingrediënten

Hoeveelheid sardientjes naar keuze

1 citroen

3 teentjes knoflook, fijngesnipperd

Flink wat olijfolie

Een bosje platte peterselie

Kardemom-poeder

Cayennepeper

Peper en zout

Recept

Maak ten eerste de marinade. Doe de citroensap, knoflook, peterselie, kardemom, cayennepeper, peper en zout bij een flinke hoeveelheid olijfolie. Gebruik zoveel olijfolie als nodig zodat alle filetjes er goed in kunnen marineren.

Goed, ik ga het fileerproces proberen uit te leggen. Mocht je nou helemaal de weg kwijt zijn ondanks mijn zorgvuldige uitleg dan raad ik je aan om gewoon even een youtube-filmpje op te zoeken over dit onderwerp.

Snij ten eerste de bovenste vin eruit. Snij aan weerszijden van de vin het vlees in, hierdoor kun je hem er zo uit ‘plukken’.

Maak vervolgens twee inkepingen aan weerszijden van de kop.

Pak het sardientje met je ene hand bij de kop vast en rits met je andere hand de filets vanaf de kop naar beneden.

Als het goed is heb je nu een kop met ruggengraat in je ene hand en in de andere hand twee filets die nog aan elkaar vast zitten.

De aanwezige ingewanden kun je er zo afhalen. Was het filetje even af en leg het in de marinade. Herhaal met de rest van de sardientjes. Mocht het nu allemaal niet zo snel gaan, oefening baart kunst. Als je eenmaal met je tweede kilo bezig bent is het vast een eitje. Mocht het echt geen eitje worden dan kun je het altijd nog zien als oefening in mindfulness. Als dat niet werkt dan kun je iemand in je nabije omgeving vragen waarom ze je na al die strubbelingen nog geen hulp hebben aangeboden. Oftewel, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Als alle filetjes in de marinade liggen, laat ze eventjes intrekken in de koelkast.

Gebruik voor de barbecue een rooster met kleine gaatjes anders kukelen de sardientjes er zo doorheen.

Grill ze op hoog vuur, zo’n minuutje per kant.

Klaar! Over de kleine graatjes hoef je je verder geen zorgen te maken, die kun je gewoon eten en daar merk je verder niets van. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*