Slagroomtaart

Slagroomtaart

Lang lang geleden, nog voor Coronatijd, was ik jarig en als ik jarig ben dan wil ik mijn gasten verrassen met een lekkere taart. Elk jaar verzin ik wel een nieuwe taart en dit jaar was het tijd voor een slagroomtaart. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger nooit zo’n fan was van slagroom laat staan van slagroomtaart. Ik koos altijd voor een kwarktaart en het liefst uit een pakje. Gelukkig ben ik daarvan afgestapt en bak nooit meer uit een pakje. Het is even werk en trek er gerust wat meer tijd voor uit, en verras je gasten met deze overheerlijke slagroomtaart. Want het is echt de moeite waard. Voor de slagroomtaart heb ik eerst een trempeersiroop gemaakt, dit is een op smaak gebrachte siroop die over het bsicuitdeeg wordt besprenkeld zodat het biscuitdeeg niet uitdroogt en draagt bij aan de smaak. Ik heb een niet alcoholische trempeersiroop gemaakt, omdat er ook kinderen mee aten, en heb er limonade erbij gedaan, maar kies gerust een likeur naar keuze. Trempeer de laatste laag van je taart niet, de taart kan slap worden en daardoor moeilijk te snijden.

Trempeersiroop

50 ml water

50 gram suiker

25 ml limonade of likeur naar keuze

Recept

Doe het water en de suiker in een pannetje en breng zachtjes aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal het pannetje van het vuur en voeg de drank toe. Laat de siroop afkoelen tot gebruik. Verdeel de siroop over het biscuit door middel van een kwastje.

Recept voor taartvorm 24 cm

1 biscuitbodem van 24 cm

750 ml slagroom

2 zakjes klopfix

90 gram suiker

150 gram jam naar keuze

Chocolaatjes of vruchtjes om te versieren

Victoriabeslag

175 gram amandelschaafsel

175 gram suiker

1 eiwit

Recept

Victoriabeslag is eigenlijk niets anders dan gesuikerde amandelschaafsel uit de oven, victoriabeslag geeft een lekker krokantje aan de taart. Let erop dat victoriabeslag naar verloop van tijd zijn krokantje verliest. Als je de taart een dag van tevoren maakt, trekt het vocht in het victoriabeslag.

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met een bakpapiertje. Scheid een ei en meng het eiwit met de suiker en het amandelschaafsel op de bakplaat en spreid uit. Bak het mengsel zo’n 15-25 minuten totdat het gelijk gebruind is. Schep tussendoor het mengsel zo’n 2-3 keer om. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Bak de biscuitbodem zoals hier beschreven en laat het helemaal afkoelen.

Klop de slagroom met de suiker en klopfix stijf op. Snijd het afgekoelde biscuit twee maal horizontaal door, zodat je drie plakken krijgt. Bestrijk de onderste laag met jam, strijk een laag slagroom op de jam en dek deze af met een laag biscuit. Tempereer deze laag eerst met de siroop en strijk er een laag slagroom op, dek dit af met een bsicuitlaag. Tempreer deze biscuitlaag, bestrijk de gehele taart met de overgebleven slagroom zodat er geen biscuit meer te zien is. Verdeel het victoriabeslag over de zijkant van de taart. Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak met een gekarteld mondje en spuit toeven op de taart om het af te maken. Versier de taart met chocolade of met fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*